NS wijst voorstel ruiten in te slaan af

De NS vindt het geen goed idee dat conducteurs of passagiers van een gestrande trein voortaan de ruiten inslaan als mensen onwel worden. De suggestie die reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV dinsdag deed aan de NS is volgens het spoorbedrijf 'niet aan de orde, niet nodig' en 'erg gevaarlijk'.

Maandag strandde een trein bij Schiedam door een kapotte bovenleiding. Al snel werd het snikheet in de trein en raakten acht mensen onwel. De NS besloot in overleg met hulpdiensten de trein te evacueren.

De Maatschappij voor Beter OV stuurde dinsdag een mail aan de directie van de NS met het idee de ruiten in te slaan om voor enige natuurlijke verkoeling en zuurstoftoevoer te zorgen. Volgens de NS is het protocol bij een gestrande trein echter dat personeel de deuren aan de 'veilige kant' van de trein opent. "Het inslaan van ruiten voor frisse lucht is niet aan de orde en niet nodig en bovendien onveilig", staat in een reactie van de vervoerder.

Dat reizigers zelf ruiten moeten inslaan is volgens de NS erg gevaarlijk. Mensen kunnen zich verwonden en de veiligheid komt in het geding. Mensen zouden bijvoorbeeld op eigen houtje het spoor op kunnen lopen. "Net als in een vliegtuig heeft personeel ter plaatse de leiding en kan het beste inschatten hoe de veiligheid het beste geborgd is", aldus de NS.