Topless feministe weer voor de rechter

Een lid van de vrouwenrechtengroep Femen dat vastzit in Tunesië heeft ingegrepen toen gevangenisbewakers een gedetineerde mishandelden. De feministe, Amina Sboui, zei dit maandag in de rechtbank waar ze terechtstond voor het beledigen en kwetsen van een ambtenaar in functie.

Sboui veroorzaakte in maart ophef door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten. Ze dook vervolgens onder, omdat conservatieve geestelijken een fatwa tegen haar hadden uitgesproken. Op 19 mei werd Sboui opgepakt, omdat ze zich bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Bovendien had ze op een muur bij een begraafplaats in de stad Kairouan 'Femen' gespoten, terwijl ultraconservatieve moslims daar een conferentie wilden houden.

Volgens Sboui's advocaat Radhia Nasraoui zijn de nieuwe aanklachten die tegen haar cliënt zijn ingediend verzonnen door de mensen die achter de mishandeling van gevangenen zitten. Nasraoui meent dan ook dat de aanklachten moeten worden ingetrokken. De verwachting is dat de rechters op 29 juli hun vonnis bekendmaken.

Sboui zit vast in afwachting van haar proces voor het ondermijnen van de goede zeden en het ontheiligen van de begraafplaats. Ze zit al twee maanden vast en er is nog geen datum voor haar proces vastgesteld.

Een organisatie die Sboui steunt bracht maandag een bericht naar buiten dat afkomstig zou zijn van Sboui. Ze verklaarde niet bang te zijn. "Het maakt me niet uit als ik lange tijd in de gevangenis zit. Achter de tralies zitten is niet zo zwaar als in de buitenwereld toekijken hoe een religieuze dictatuur Tunesië overneemt."