Obama wil Afrika als partner

De VS beginnen met een nieuw beleid voor Afrika. De relatie moet niet meer gebaseerd zijn op financiële steun en andere hulp, doch op handel en partnerschap. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bij zijn bezoek aan Tanzania, de laatste halteplaats op zijn week lange reis door Afrika, gezegd.

Eerder was hij in Senegal en Zuid-Afrika. "Ons uiteindelijke doel is dat Afrika zichzelf opbouwt voor de Afrikanen. En het is onze taak een partner te zijn in dat proces", aldus Obama. Op zijn reis beloofde de Amerikaanse president eerder ondersteuning aan de landbouw in Senegal en de stroomvoorziening in heel Afrika ten zuiden van de Sahel.

In Tanzania kwam hij met een handelspact voor Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda op de proppen. Het pact moet de onderlinge handel en de handel met de VS vergemakkelijken. Verder beloofde Obama tien miljoen dollar om de illegale handel in hoorns van neushoorns en olifanten tegen te gaan, onder meer door het trainen van ambtenaren die het stropen en de verkoop van dieren of delen van dieren moeten tegengaan.

Voor Tanzania zelf had Obama twee miljoen schoolboeken in de aanbieding. Obama werd door een enthousiaste menigte ontvangen. De hoofdweg in Dar Es Salaam werd omgedoopt in 'Barack Obama Drive'.