'Politici horen één politieke functie te hebben'

De meerderheid van de kiezers, zeventig procent, vindt dat politici slechts in één volksvertegenwoordigend orgaan mogen zitten. Ze zouden dus niet tegelijkertijd lid mogen zijn van bijvoorbeeld zowel de Tweede Kamer als de gemeenteraad. Dat blijkt maandag uit een peiling van TNS Nipo.

In de Tweede Kamer zijn er vooral bij de PVV politici te vinden die er een lidmaatschap van de gemeenteraad op na houden. Dertien procent van de ondervraagden heeft daar geen problemen mee.

Uit de peiling blijkt verder dat het aanstaande verkiezingsjaar nog niet leeft bij de kiezer. Ruim de helft (53 procent) heeft geen idee wat de eerstvolgende verkiezingen zijn. Een derde (32 procent) weet wel dat de eerstvolgende verkiezingen die voor de gemeenteraad zijn.

Ook de datum staat niet op het netvlies: maar veertien procent weet dat die in maart zijn. De exacte datum van 19 maart is bij twee procent bekend. De cijfers liggen nog lager wat de Europese verkiezingen betreft: slechts vier procent weet dat die in mei zijn en één procent weet de juiste datum van 22 mei te noemen.

Een meerderheid van 66 procent vindt dat de gemeenteraadsverkiezingen te veel worden gedomineerd door landelijke kwesties. Tegelijkertijd geeft 29 procent van de ondervraagden aan dat ze bij de Europese verkiezingen vooral landelijke kwesties laten meewegen. 21 procent kijkt wel naar Europese thema's.