Kiezers neigen sterker naar PVV

Als er nu verkiezingen waren, zou 28 procent van de kiezers op de PVV stemmen of dat ten minste overwegen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Twee maanden geleden was dat nog 26 procent. Ook onder VVD- en PvdA-stemmers is de kans op een PVV-stem bij de volgende verkiezingen toegenomen.

Van de VVD-stemmers zou 33 procent mogelijk zijn stem op de PVV uitbrengen. Dat was eind april nog 31 procent. Onder de PvdA-stemmers is de stijging scherper. Waar eerst negen procent overwoog over te stappen naar de PVV, is dat nu gestegen tot dertien procent.

In de wekelijkse peiling van De Hond staat de PVV met 28 zetels bovenaan. Regeringspartijen VVD en PvdA halen met 21 en 16 zetels op lange na geen meerderheid. In de huidige Tweede Kamer hebben de twee partijen nog 79 zetels.

Niet alleen het zetelaantal van de coalitie staat volgens De Hond laag, ook het aantal VVD- en PvdA-stemmers dat die partijen nog een kans geeft ligt volgens de peiler 'ongekend laag'. Nog maar 62 procent van de VVD-stemmers overweegt de partij zijn stem te geven. Bij de PvdA ligt dat op 58 procent.

Met de stemkans van 28 procent staat de PVV bovenaan. Twee maanden geleden was dat nog het D66 met 31 procent. Die partij staat nu op 27 procent.