Advies: buitenschuldcriterium niet aanpassen

Het zogeheten buitenschuldcriterium, waardoor vreemdelingen die buiten hun schuld Nederland niet kunnen verlaten alsnog een verblijfsvergunning kunnen krijgen, hoeft niet te worden uitgebreid. Wel moet het beleid worden verduidelijkt, staat in een maandag gepubliceerd advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat vreemdelingen die aan de voorwaarden voldoen, alsnog een verblijfsvergunning krijgen. De immigratiedienst IND verstrekt daarvan jaarlijks 'enkele tientallen'. "Dat aantal is beperkt omdat er maar weinig landen zijn die hun onderdanen niet terugnemen." De commissie ziet 'geen aanleiding' om de criteria op te rekken.

Wel doet de commissie een aantal aanbevelingen om het beleid te verbeteren. Zo moeten duidelijker worden aangegeven wanneer sprake is van een buitenschuldsituatie. Ook zouden vluchtelingen een verblijfsvergunning moeten krijgen als de autoriteiten in het land van herkomst na een jaar nog niet de juiste papieren hebben afgegeven.

Naar het rapport van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken werd in Den Haag reikhalzend uitgekeken. PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn achterban namelijk toegezegd dat het asielbeleid humaner wordt. Met concrete voorstellen wilde de fractie echter niet komen voordat het rapport over het buitenschuldcriterium er was.