Gillard verliest vertrouwen partij

De Australische premier Julia Gillard heeft het vertrouwen van haar Labor-partij verloren. Zij kreeg slechts van 45 van de 102 parlementsleden van de partij het vertrouwen. Haar partijgenoot Kevin Rudd kreeg de steun van 57 leden van Labor. Hij wordt op korte termijn als premier beëdigd.

Gillard besloot de partij over haar lot te laten beslissen na berichten dat er binnen de partij een petitie rondging om een speciaal partijberaad bijeen te roepen over haar positie.

Gillard was sinds 2010 premier. Ze verving toen Rudd, die uit de gratie was geraakt.

In 2012 won Gillard een stemming binnen de Labor-partij van Rudd met 71 tegen 31 stemmen. In februari van dit jaar vroeg Gillard opnieuw het vertrouwen van haar partij. Toen weigerde Rudd tegen haar in het strijdperk te treden.

De Australiërs moeten op 14 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Labor staat in de peilingen op fors verlies. Labor regeert dankzij steun van onafhankelijke parlementsleden en een lid van de Groenen.

Oppositieleider Tony Abbott had Gillard opgeroepen de stembusgang te vervroegen naar begin augustus, gezien de permanente onenigheid binnen Labor en het effect daarvan op het kabinetsbeleid.