Nazi-verdachte (98) in Hongarije aangeklaagd

In Hongarije is de 98-jarige ex-politiechef Laszlo Csatary in staat van beschuldiging gesteld wegens nazi-oorlogsmisdaden. Csatary wordt verdacht van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van ruim vijftienduizend joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Hij was in die tijd politiechef van Kosice, dat nu in Slowakije ligt, maar toen bij Hongarije hoorde. Tevens gaf hij destijds leiding aan een interneringskamp voor joden in Kosice. Volgens de aanklagers heeft hij in dat kamp joden eigenhandig in elkaar geslagen of met de zweep afgeranseld.

Het openbaar ministerie in Boedapest zei dinsdag dat het proces tegen Csatary binnen drie maanden kan beginnen.

Csatary werd in juli 2012 gearresteerd en vervolgens onder huisarrest geplaatst. Hij stond bij het Simon Wiesenthal Centrum bovenaan de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers. In april werden de voorwaarden van zijn huisarrest versoepeld. Nu hij formeel voor oorlogsmisdaden is aangeklaagd, heeft het OM de rechtbank verzocht de voorwaarden te verscherpen.

Volgens het Simon Wiesenthal Centrum is Csatary niet alleen betrokken geweest bij de deportatie van 15.700 joden naar Auschwitz, maar zou hij als politiechef van Kosice ook een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd joden naar Oekraïne, waar zij de dood vonden.

Hoewel nu in Hongarije een proces tegen hem wordt begonnen, is het niet uitgesloten dat Csatary zal worden uitgeleverd aan Slowakije, waar hij in 1948 bij verstek werd veroordeeld. Hij kreeg destijds de doodstraf, maar dat is inmiddels omgezet in levenslang, omdat in de Europese Unie een verbod op de doodstraf geldt. Vooarlsnog is er uit Slowakije geen verzoek om zijn uitlevering gekomen, zei het OM in Boedapest.

Volgens leiders binnen de joodse gemeenschap in Slowakije zou een proces in Slowakije bepaalde voordelen met zich meebrengen. Zo zijn er nog levende getuigen in Kosice, die tegen Csatary zouden kunnen getuigen.

Het Simon Wiesenthal Centrum zei verleden jaar nieuwe aanwijzingen omtrent Csatary's verblijfplaats aan de Hongaarse justitie te hebben doorgespeeld. De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde destijds een foto van hem. Verslaggevers van de krant hadden hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning bewoonde. Hij had zich aanvankelijk onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.