Foutje: man toch niet dood

Een levende man is begin mei doodverklaard doordat ambulancemedewerkers zijn hartritme niet controleerden met speciale apparatuur. Dat verklaart de regionale ambulancevoorziening Zuid-Holland-Zuid maandag na onderzoek naar het incident. De bestaande protocollen rond het vaststellen van overlijden worden aangepast.

Het slachtoffer werd 4 mei gevonden bij een strandje in Gorinchem. Omstanders en de politie probeerden de man te reanimeren. Toen ambulancemedewerkers arriveerden, verklaarden zij de man dood en werd de reanimatie afgebroken. Het slachtoffer verkeerde echter in een toestand die schijndood wordt genoemd. Dit vertoont veel overeenkomsten met de biologische dood.

De fout had voorkomen kunnen worden als de ambulancemedewerkers de bestaande protocollen hadden gevolgd, aldus de verklaring. "Ondanks dat de protocollen als richtlijn zijn bedoeld waar ambulancemedewerkers beredeneerd van kunnen afwijken, was daar in deze situatie geen reden toe."

In de aangepaste protocollen moet hartritmebeoordeling voortaan altijd worden uitgevoerd als het overlijden niet onomstotelijk vaststaat. Ook worden alle medewerkers getraind op het vaststellen van overlijden. Het incident is ook gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het slachtoffer ligt nog altijd in het ziekenhuis.