Hypermoslims blazen moskee op

Soennitische extremisten hebben een sjiitische moskee opgeblazen in het oostelijke dorp Hatla, dat eerder deze week in handen van de rebellen viel. Dat bericht van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt ondersteund door videobeelden die online zijn verschenen.

Op de amateurbeelden is te zien hoe strijders de moskee binnenlopen en er religieuze boeken vertrappen. Vervolgens vindt er een ontploffing plaats. Het gebedshuis stort daardoor in, maar de koepel van het gebouw blijft overeind.

Volgens het Observatorium is de moskee vrijdag verwoest. Drie dagen eerder hadden rebellen het plaatsje veroverd op met het Assadbewind verbonden milities. De daders zouden strijders zijn van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida. "Het is duidelijk dat ze de sjiitische inwoners van Hatla willen uitroeien", zei Rami Abdul-Rahman van het Observatorium.

Eerder kwamen er al video-opnamen naar buiten van rebellen die in Hatla sjiieten vervloekten en de indruk wekten dat de opstandelingen woningen van sjiieten in brand staken.

Hatla ligt in de Eufraatvallei, die grotendeels in handen is van de rebellen die vechten tegen president Bashar Assad. De burgeroorlog in Syrië dreigt de soennitische meerderheid, die doorgaans op de hand van de opstandelingen is, en de andere bevolkingsgroepen tegenover elkaar te plaatsen.