Frankrijk: saringas gebruikt in Syrië

In Syrië is diverse malen het gifgas sarin als wapen gebruikt. Dat is aan de hand van tests vastgesteld, zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dinsdag. Het Syrische regime heeft ten minste eenmaal sarin ingezet, aldus Frankrijk.

In Franse laboratoria zijn monsters uit Syrië geanalyseerd. Sommige van deze monsters werden meegenomen door verslaggevers van Le Monde. Het onderzoek toonde de 'aanwezigheid van sarin in onze monsters', aldus Fabius. Frankrijk is er volgens de minister nu van 'overtuigd dat saringas diverse malen plaatselijk is gebruikt in Syrië'.

Er is in zeker één geval 'geen twijfel' dat het regime en zijn aanhangers een chemische aanval hebben uitgevoerd. "We hebben de hele keten in kaart gebracht, van de aanval naar het moment dat mensen werden gedood tot het nemen en analyseren van de monsters", zei Fabius.

De Verenigde Naties lieten eerder op de dag, minder stellig, weten dat er op beperkte schaal gebruik is gemaakt van giftige stoffen. Volgens de VN is er echter meer bewijs nodig om te bepalen om welke stoffen het gaat en wie deze heeft gebruikt.