Dijsselbloem houdt NS scherper in de gaten

Het kabinet wil niet meer achteraf horen van belangrijke beslissingen van de NS, zoals het stoppen met de Fyra. De staat moet als aandeelhouder van de NS veel vroeger worden geraadpleegd. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL-Z.

Dijsselbloem wil in de toekomst 'mede aan het stuur zitten' als er grote beslissingen moeten worden genomen. "Ik wil niet achteraf te horen krijgen wat de beslissing moet zijn. Die volgorde draaien we voortaan om. De aandeelhouder moet veel vroeger door de NS worden geconsulteerd. Ik ga er zelf ook op letten dat dat gebeurt."

Dijsselbloem benadrukt dat nog geen sprake is van een besluit, maar van een voornemen van de NS om te stoppen met de Fyra. Het besluit moet door het kabinet worden genomen. Daarbij wordt ook gekeken naar de financiële en juridische gevolgen. "Hier gaan natuurlijk rechtszaken van komen, dat kun je op je vingers uittellen", zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem zei dat het kabinet donderdagavond wist dat het Belgische spoorbedrijf NMBS vrijdag zou bekendmaken te stoppen met de Fyra. "Maar het simpele feit dat de Belgen zeggen: wij zijn eruit, is voor mij geen reden om halsoverkop te zeggen: dan doen wij het ook maar."