PvdA vindt examen belangrijker dan burgeroorlog

De PvdA heeft woensdagmiddag de woede van de oppositie op de hals gehaald door met spoed een debat te eisen over het uitgelekte examen Frans. Kort daarvoor blokkeerde de partij van Diederik Samsom namelijk nog een verzoek om snel een debat te houden over de burgeroorlog in Syrië.

De PvdA vindt een burgeroorlog kennelijk niet belangrijk genoeg voor een plenair debat, maar het uitgelekte eindexamen Frans wel, fulmineerde Joël Voordewind (ChristenUnie). "Ik ben de weg kwijt." Hij steunde het verzoek van Tanja Jadnanansing (PvdA) daarom alleen als de PvdA alsnog zijn verzoek voor een debat over Syrië zou steunen.

Dat verzoek werd geblokkeerd door de PvdA en VVD. Die willen het verlopen van het wapenembargo tegen Syrië met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in commissieverband bespreken. Zo'n zogeheten algemeen overleg kan sneller worden ingepland, is de gedachte. Volgens de oppositie rechtvaardigt het onderwerp echter een debat in de plenaire zaal van de Kamer.

Pieter Omtzigt (CDA) deed een 'klemmend beroep' op de coalitiepartijen. "Het gebeurt bijna nooit dat de voltallige oppositie een debat wil over het buitenlands beleid." VVD en PvdA hielden echter voet bij stuk. Daarop kondigde Voordewind aan dat hij een dertigledendebat wil over de kwestie, waarvoor hij wel genoeg steun had. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) liet weten dat zij dat debat snel probeert in te plannen.

Jadnanansing kreeg uiteindelijk ook te weinig steun voor haar verzoek. Alle partijen noemden het buitengewoon pijnlijk dat het examen is uitgelekt, maar een meerderheid vond de kwestie niet belangrijk genoeg voor een debat. "Een debat gaat echt te ver", klonk het ook bij coalitiepartner VVD.

"Dit is een incident", zei Harm Beertema (PVV). "Is het nou nodig om hier met zoveel politiek geweld op te gaan springen?". De Kamer wil wel schriftelijke opheldering van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).