Egypte gaat gebukt onder stroomuitval

Miljoenen Egyptenaren worden de laatste tijd getroffen door grote stroomuitvallen. Die worden veroorzaakt door de snel slinkende hoeveelheid buitenlandse reserves van de regering, zeggen velen.

Diverse malen is inmiddels geprotesteerd tegen de stroomuitvallen. Op sociale netwerksites wordt Egyptenaren opgeroepen hun elektriciteitsrekeningen niet langer te betalen.

President Mohammed Morsi erkent de problemen en zegt dat het land maar in tachtig procent van de landelijke elektriciteitsbehoefte kan voorzien.

Toeristen en investeerders blijven weg door de toenemende misdaad, het aanhoudende straatgeweld en de politieke instabiliteit in het land. Hierdoor blijft Egypte verstoken van de broodnodige financiële middelen om de energiecentrales aan de praat te houden.

In de zuidelijke stad Luxor viel onlangs het licht uit op de internationale luchthaven en werden enkele eeuwenoude tempels niet langer belicht.

Miljoenen worden door de stroomuitval getroffen. Voor velen is urenlang wachten bij benzinestations al dagelijks gebruik geworden.

De regering hamert ondertussen op spaarzaam gebruik van elektriciteit en wil de stroomtoevoer dagelijks twee uur uitzetten om elektriciteit te besparen.