Coalitiepartijen gaan praten over asielbeleid

De coalitiepartijen gaan praten over de aanpassing van het asielbeleid. Dat gebeurt op verzoek van de PvdA, heeft Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) donderdag bevestigd. "Ze hebben gevraagd om een gesprek. Het lijkt mij heel gebruikelijk als coalitiepartners dat je met elkaar in gesprek bent."

Aanleiding is de extra politieke ledenraad bij de PvdA van afgelopen zondag. Tijdens die bijeenkomst schaarden de partij en partijleider Diederik Samsom zich achter een motie waarin wordt gevraagd om een humaner asielbeleid. De uitvoering van die motie vergt een aanpassing van de afspraken die zijn gemaakt met de VVD.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil daarover praten met Azmani, stelt hij. "Ik ga in ieder geval het gesprek aan", zegt hij. "Ik zie wel wat ze wil, waar ze mee wil komen, en aan de hand daarvan kijk ik wat ik ervan vind." Azmani benadrukt dat wat hem betreft de afspraken uit het regeerakkoord staan.

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het asielbeleid en de maatregelen die de PvdA-achterban heeft afgedwongen. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

De oppositie is woest dat Teeven woensdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman uitgebreid inging op de motie voor een humaner asielbeleid die de ledenraad van de PvdA zondag aannam, terwijl hij de Tweede Kamer eerder op de dag had laten weten dat hij het 'niet opportuun' vond om op de kwestie in te gaan. VVD en PvdA wilden eigenlijk geen debat, maar de VVD besloot uiteindelijk het niet te blokkeren.