Treinen twee minuten stil voor dodenherdenking

De treinen van de NS staan zaterdag om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dat gebeurt ieder jaar uit respect voor de nabestaanden, melden de NS en ProRail woensdag.

In 2005 maakte de NS excuses voor het verlenen van medewerking aan deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat ging gepaard met een postercampagne die de treinreiziger bewust moest maken van de honderdduizenden mensen die tussen 1942 en 1945 per trein naar concentratiekampen zijn vervoerd. Op de posters stonden teksten als 'Vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz, wanneer wordt de wereld wijzer?'.

Ook bij de 477 spoormedewerkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen wordt net als ieder jaar stilgestaan. Dat gebeurt vrijdag om 13.00 uur bij het monument voor gevallen spoorwegpersoneel naast het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht.

De spoormedewerkers die worden herdacht kwamen om bij bombardementen of zijn opgepakt omdat ze staakten of bijvoorbeeld boterhammen onder de treinbanken van joodse gevangenen stopten. De spoormedewerkers worden ook in andere plaatsen en op kleinere stations herdacht. De NS beheert 125 oorlogsmonumenten. Het gaat onder meer om gedenkplaquettes op stations.