Wit-Rusland censureert nieuwsfoto's

Een boek met nieuwsfoto's is 'extremistisch'. Dat is het oordeel van een Wit-Russische rechtbank. De rechtbank schaart zich met het vonnis achter de Wit-Russische veiligheidsdienst, de KGB. Die meent dat het fotoboek, met een selectie nieuwsfoto's die in de prijzen vielen bij een Wit-Russische wedstrijd voor persfotografie, slechts tot doel heeft het land te vernederen.

Het betreffende fotoboek bestaat uit foto's die in 2010 zijn genomen. In het boek zijn onder andere foto's opgenomen van protesten tegen de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Ook het ingrijpen van de politie tegen de betogers is op beeld vastgelegd. De foto's zijn gemaakt door fotografen die ook werken voor internationale persbureaus, zoals AFP, Reuters en Associated Press.

De KGB meent dat de foto's de 'nationale eer en waardigheid vernederen'. De rechtbank in Asjmyany ging hier in mee en gaf de autoriteiten opdracht 41 boeken, die afgelopen herfst in beslag werden genomen, te vernietigen. Een onbekend aantal boeken is verkocht in boekwinkels en er zijn exemplaren in Wit-Russische bibliotheken beland.