Rutte gaat zuipen

Premier Mark Rutte (VVD) zal de horeca dit weekeinde een 'flinke boost' geven. Dat zei de premier vrijdag na afloop van de ministerraad in een nadere toelichting op zijn pleidooi om te stoppen met somberen. De premier kondigde aan dit weekeinde op stap te gaan met vrienden.

Juist de kleinere uitgaven in de horeca zijn 'van grote waarde' om de economie een zetje te geven, aldus de premier. Rutte rijdt privé in een tweedehands auto, maar die wordt nog niet ingeruild voor een nieuwe. De auto is nog net te jong om te vervangen, aldus Rutte.

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde aan dat hij dit weekeinde de economie zal stimuleren. 'Dat doe ik eigenlijk altijd", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. "Ik laat het altijd een beetje rollen in het weekeinde, en ik ben van plan dat dit weekeinde niet anders te doen."

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie herhaalde Rutte zijn oproep op te houden met 'somberen'. Het gaat namelijk helemaal niet zo dramatisch in Nederland, is zijn boodschap. Het kabinet hoopt dat met het sociaal akkoord de economie een zetje krijgt en het vertrouwen terugkeert. Rutte hoopt dat aanvullende miljardenbezuinigingen om de begroting volgend jaar op orde te krijgen dan niet nodig zijn.