'Veel kermisattracties zonder geldig certificaat'

Tientallen kermisattracties hebben in de afgelopen jaren gedraaid zonder geldig keuringscertificaat. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant was de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de hoogte, maar mochten de attracties desondanks toch open blijven.

Het ging om attracties die geen certificaat konden overleggen of waarvan de keuring al was verlopen. De NVWA, verantwoordelijk voor het toezicht op kermissen, erkent dat het vorig jaar om tien tot vijftien attracties ging. Een woordvoerder stelt in NRC dat de veiligheid van de bezoekers niet in het geding is het geweest. "Als er sprake geweest zou zijn van gevaar, hadden wij dat ter plekke echt wel gezien", aldus de woordvoerder.

Eerder dit jaar stelde de NVWA nog dat in Nederland geen ongekeurde attracties kunnen staan naar aanleiding van berichten dat jarenlang een groot deel van de kermisattracties niet goed is gekeurd.

De woordvoerder geeft nu aan 'zorgen' te hebben over de bureaus die attracties keuren. Zij zouden veiligheidsnormen verschillend interpreteren. Hevige concurrentie tussen keurders zou ertoe leiden dat bepaalde keurders 'gemakkelijker' zijn in het afgeven van een certificaat, bleek eerder al uit onderzoek.

Kort geleden zijn twee keuringsbureaus hun accreditatie kwijtgeraakt. Tegen een andere keurder vindt justitieel onderzoek plaats vanwege het uitgeven van valse certificaten.


'Veel kermisattracties zonder geldig certificaat' (Foto: Novum)