Consumenten willen vaker lenen voor auto

Consumenten zijn vaker bereid geld te lenen voor een geplande aankoop als een auto of wasmachine. Ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden willen 31 procent meer consumenten zich het komende jaar in de schulden steken voor dergelijke aankopen. Dat blijkt vrijdag uit de Financieringsbarometer van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland.

Vooral voor auto's, televisies en koelkasten zijn consumenten bereid om een consumptief krediet af te sluiten. Ook het bedrag dat zij bereid zijn te lenen is hoger. Mede onder invloed van de btw-verlaging naar zes procent zijn renovaties eveneens geliefde projecten om bij de bank binnen te stappen.

De koopbereidheid van mensen voor de komende maanden is met negen procent afgenomen. Voor meubels, keukens en vakantiereizen willen consumenten zich dan ook liever niet in de schulden steken. Dit zijn tevens de producten waar ze de komende twaalf maanden minder geld aan gaan uitgeven.

De Financieringsbarometer wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland op basis van ruim 2300 respondenten.