Tijdstraf doet intrede in amateurvoetbal

In haar queeste om geweld uit de voetballerij te verbannen heeft de KNVB woensdagochtend het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit' gepresenteerd.

Het plan telt enkele opmerkelijke maatregelen. Zo doet de tijdstraf haar intrede in de sport. Spelers uit de B-categorie amateurs moeten voortaan bij het zien van een gele kaart gedurende tien minuten het speelveld verlaten. Voor de A-categorie geldt deze regel vooralsnog niet.

Voorts moeten voetballers die een langdurige schorsing achter de rug hebben een bewijs van sportief gedrag halen, vooraleer zij hun rentree mogen maken in wedstrijdverband.

De tragische dood van Richard Nieuwenhuizen deed de alarmbellen rinkelen bij de KNVB, waarop een serie maatregelen werd aangekondigd. "Na die ongelofelijke trieste gebeurtenis op 2 december is ons ongelofelijk duidelijk geworden, de gehele maatschappij en ook de voetbalwereld, dat we extra maatregelen moeten treffen", vertelt directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in gesprek met Novum

"We moeten maatregelen aanscherpen en de bewustwording bij de verenigingen en de leden vergroten. Ongewenst gedrag en geweld horen niet thuis op het veld."