Jodenbescherming herdacht in Bulgarije

In Bulgarije zijn zondag de protesten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht die er toe leidden dat de meer dan 48 duizend Bulgaarse joden niet naar de concentratiekampen van nazi-Duitsland werden gedeporteerd. In het hele land werd stilgestaan bij de demonstraties, die precies zeventig jaar geleden werden gehouden.

Hoewel Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van de Duitsers was, was het het enige Oost-Europese land dat zijn joodse bevolking wist te behoeden voor de Holocaust. De protesten werden aangevoerd door de Bulgaarse kerk, politici en intellectuelen.

De joden die tijdens de oorlog in gebieden woonden die waren veroverd door de Duitsers maar onder Bulgaars bestuur vielen, zoals het noorden van Griekenland en Joegoslavië, waren minder gelukkig en werden wel naar concentratiekampen gestuurd. Het Bulgaarse parlement erkende deze deportaties vrijdag voor het eerst.

"Als de historische feiten objectief worden geëvalueerd kunnen we niet negeren dat 11.343 joden zijn gedeporteerd uit Noord-Griekenland en het koninkrijk Joegoslavië, gebieden die toen onder Duitse jurisdictie vielen", aldus een verklaring van het parlement. De volksvertegenwoordigers zeiden te betreuren 'dat de lokale Bulgaarse bestuurders niet in staat waren deze daad te stoppen'.