Generaal: Chavez overleden aan hartaanval

De Venezolaanse president Hugo Chavez is overleden aan een zware hartaanval. Ook heeft hij erg geleden en wilde hij niet sterven. Dat heeft generaal José Ornella, hoofd van de presidentiële garde, tegen persbureau AP gezegd. "Hij kon niet meer praten, maar hij zei het met zijn lippen: 'Ik wil niet sterven. Laat mij niet sterven', want hij hield van zijn land, hij offerde zich op voor zijn land."

Ornella zei dat hij de laatste twee jaar, waaronder de laatste momenten, met Chavez heeft doorgebracht. Ornella sprak buiten de militaire academie waar Chavez' lichaam ligt met AP. Hij zei dat de kanker in een vergevorderd stadium was toen Chavez overleed, maar wilde geen details geven. Ornella antwoordde niet op de vraag of de kanker was uitgezaaid naar de longen.

De generaal zei niet precies te weten aan wat voor soort kanker Chavez leed, maar 'hij leed erg'. Volgens hem wist Chavez toen hij het volk op 8 december, drie dagen voor zijn laatste operatie, toesprak dat er 'heel weinig hoop was dat hij die operatie zou overleven'.

Ornella herhaalde de zorgen van vicepresident Nicolas Maduro dat er iets verdachts is aan de kanker van Chavez. "Ik denk dat ze over vijftig jaar het document vrijgeven en dat dan blijkt dat de vijand er de hand in heeft gehad." De generaal zei niet wie die vijand zou kunnen zijn, maar Maduro suggereerde dinsdag dat de Verenigde Staten erbij betrokken zouden zijn. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde die aantijgingen absurd.