Tropenmuseum zet foto's op zakken emping

Een reeks foto's uit voormalig Nederlands-Indië uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, wordt vanaf deze week verspreid op zakken Indonesische chips. Het museum en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) willen met de actie de eigenaren van honderden fotoalbums opsporen.

De foto's staan op tachtigduizend zakken emping van Go-Tan, meldde de producent van Indonesisch eten eerder. Volgende maand lanceren het museum en het KIT een applicatie die het mogelijk moet maken om de 333 fotoalbums via de smartphone te bekijken.

Het Tropenmuseum en de bibliotheek van het KIT zetten elke week nieuwe fotoboeken op de site fotozoektfamilie.nl. Het project heeft al succes geboekt. Vorige maand werd een verweesd album na 65 jaar teruggegeven aan de 82-jarige zoon van de oorspronkelijke eigenaren.

De fotoboeken bleven achter in Indonesië toen duizenden Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, eind jaren veertig. Militairen en medewerkers van het Rode Kruis hebben de albums verzameld en overhandigd aan het Tropenmuseum.


Tropenmuseum zet foto's op zakken emping (Foto: Novum)