'Singles boven 27 zijn 'kliekjesvrouwen''

10.000 jaar geleden was de mens door het zware leven oud en versleten voordat hij z'n dertigste levensjaar had bereikt. Gelukkig hebben we sinds toen grote stappen gemaakt, waardoor mensen tot laat in hun leven jeugdig en vitaal kunnen blijven. Alleen China ligt nog dwars: daar worden alle single vrouwen boven de 27 afgedankt als 'kliekjesvrouwen'.

China heeft een enorm overschot aan mannen en vrouwen die single willen blijven doemen nog meer mannen tot een vrijgezellenleven. Daarom probeert de overheid die vrouwen het huwelijk in te pesten.

Zo dwong de overheid de feministische Pan-Chinese Vrouwenfederatie het woord 'kliekjesvrouwen' te gebruiken in artikelen waarin ze kritisch zijn over het groeiende aantal hoogopgeleide, professionele, single vrouwen tussen 27 en 30 jaar. De vrouwen hebben zogenaamd 'gefaald' bij het zoeken naar een man en zijn 'ongewenst' geworden.

In het artikel Kliekjesvrouwen verdienen ons medeleven niet schrijft men bijvoorbeeld: "Knappe meisjes hebben niet veel opleiding nodig om te trouwen met een rijke en machtige familie. Maar meisjes met een middelmatig of lelijk uiterlijk zullen er moeite mee hebben."

Een vijfde van de hoogopgeleide Chinese vrouwen tussen 25 en 29 is momenteel ongetrouwd. Bij de mannen is dat ongeveer een kwart. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat mannen 'omlaag' trouwen: volgens de heersende opinie trouwen A-kwaliteit mannen met B-kwaliteit vrouwen, B-kwaliteit mannen trouwen met C-kwaliteit vrouwen, enzovoort. Vandaar blijven de laagste kwaliteit mannen en de A-kwaliteit vrouwen over.

De overheid heeft de term 'kliekjesvrouwen' ondertussen overgenomen in al haar officiële communicatie, ondanks hevige protesten van Chinese vrouwen. De Pan-Chinese Vrouwenfederatie heeft de term ondertussen in de ban gedaan, en noemt de alleenstaande twintigers nu gewoon 'oud'.