Leerlingen in trance op school in Suriname

Op een middelbare school in het westen van Suriname is een groep leerlingen al enkele dagen in trance. Vanwege de onrust die dit brengt is de school donderdag en vrijdag gesloten. Geestelijken van verschillende signatuur proberen via gebeden de rust terug te brengen, meldde de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

Het in trance raken heeft te maken met het Winti-geloof. In Suriname zijn het vooral Creolen die dit geloof aanhangen. Een onderdeel van het Winti-geloof is de verering van voorouders. Bij het in trance raken lijkt het erop alsof een geest tijdelijk bezit neemt van de betreffende persoon.

Kinderen of volwassenen die in trance zijn, raken buiten zichzelf en doen dingen die ze normaal niet doen. "Ze gillen en gooien met tafels en stoelen. Ze rennen door de klas en door de gang", beschrijft een studente het gedrag van haar in trance geraakte medestudenten. Het geschreeuw van de in extase geraakte leerlingen beïnvloedt anderen die hetzelfde gedrag gaan vertonen.

Ook in januari waren de kinderen twee dagen in trance, volgens het schoolhoofd. Ze rekent er op dat de rust terugkeert na de gebedsessies en dat er volgende week weer normaal les gegeven zal worden.

Leerlingen in trance op school in Suriname
Leerlingen in trance op school in Suriname (Foto: ANP)