Dissidente filmmaker Aleksej German (74) overleden

De Russische filmmaker Aleksej German is overleden. De regisseur is bekend van zijn kritische werk over het Stalin-tijdperk. Hij is 74 jaar oud geworden. German overleed in een ziekenhuis in Sint-Petersburg aan hartfalen, zo meldt zijn zoon.

German verwierf internationale bekendheid door zijn film Moj Droeg Ivan Lapsjin (Mijn Vriend Ivan Lapsjin) uit 1986. Het drama gaat over een rechercheur die een criminele bende onderzoekt. De censuur wist de film twee jaar op de planken te houden. De autoriteiten waren het niet eens met de manier waarop de regisseur de terreur onder dictator Josef Stalin schilderde.

Germans oorlogsdrama Provjerka na Dorogach (Controle Onderweg) werd door het ministerie van cultuur van de Sovjet-Unie nog langer tegen gehouden. Hij nam de film in 1971 op, maar ook dat drama werd pas uitgebracht nadat Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam.

In 1998 maakte German het komische drama Chroestaljov, Masjinu! (Chroestaljov, Mijn Auto!) over de laatste dagen van Stalin. Die productie werd negatief ontvangen op het filmfestival van Cannes, maar bereikte later een cultstatus.