[PL Darts] voorbeschouwing week 3

In week drie van de Premier League of Darts reizen de tien beste darters van de wereld naar Bournemouth, waar gespeeld zal worden in het Bournemouth International Centre. Bournemouth en de Premier League zijn onlosmakelijk verbonden met de negendarter van Raymond van Barneveld.

Op 23 maart 2006 schreef de Hagenaar geschiedenis in de Zuid-Engelse kustplaats door in de wedstrijd tegen Peter Manley de eerste negendarter van de Premier League te gooien. Het was tevens de eerste negendarter van Barney op tv. Bournemouth is een vaste stop in de beste dartscompetitie ter wereld. Sinds 2006, met uitzondering van 2009, strijken de beste darters ter wereld er neer om de krachten te meten. Deze week staat de confrontatie tussen de twee Nederlandse deelnemers op het programma; Michael van Gerwen tegen Raymond van Barneveld.

Programma week 3:
James Wade – Adrian Lewis
Robert Thornton – Wes Newton
Simon Whitlock – Phil Taylor
Michael van Gerwen Raymond van Barneveld
Andy Hamilton – Gary Anderson

Van Barneveld en Van Gerwen (Foto: Pro Shots)

Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld
Voor een confrontatie tussen twee Nederlanders in de Premier League moeten we terug naar 23 april 2009, toen Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen tegen elkaar speelden in Aberdeen. Morgenavond zullen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen het tegen elkaar opnemen. De twee landgenoten zijn beide nog ongeslagen in de Premier League. Van Barneveld won met een gemiddelde van boven de 100 punten van Gary Anderson en Wes Newton. Van Gerwen daarentegen kwam tegen Phil Taylor en Robert Thornton niet verder dan een gelijkspel.

In onderlinge duels tussen Mighty Mike en Barney is het voordeel voor de vijfvoudig wereldkampioen uit Den Haag ruim.Hij won namelijk zes van de zeven eerdere ontmoetingen. Alleen in 2006 was Van Gerwen tijdens de World Darts Trophy te sterk. Echter, het treffen tussen de Nederlanders is een wedstrijd opzich. Het is Van Gerwen er veel aan gelegen zijn om zijn status van beste Nederlander op de wereldranglijst waar te maken, naast het feit dat hij de punten goed kan gebruiken. Van Barneveld steekt evenals Van Gerwen in een uitstekende vorm en staat momenteel fier aan kop in de Premier League. Alles wijst erop dat dit een mooie wedstrijd gaat worden.

Simon Whitlock – Phil Taylor
De nummer twee van de huidige ranglijst is Phil Taylor, die slechts één punt achter Raymond van Barneveld staat. The Power treft morgenavond Simon Whitlock. Hoewel Taylor favoriet is, heeft de Australiër altijd een kans tegen de wereldkampioen. Drie jaar geleden maakte The Wizard het Taylor in een prachtige WK-finale erg lastig. De kille cijfers zeggen echter dat van de veertien keer dat beide heren tegenover elkaar stonden Whitlock slechts één duel won. Dat was in 2006 te Nijmegen tijdens de International Darts League.

Morgenavond is de Premier League te zien op tv via RTL7 vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl