'Afschaffen papieren kortingskaart NS te vroeg'

Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus roepen de NS op de papieren kortingskaartjes nog niet af te schaffen. Volgens de regionale spoorvervoerders zijn de gevolgen voor de reiziger nog niet duidelijk.

De NS wil dat reizigers die met korting reizen eind volgende maand overstappen op de OV-chipkaart. De vier vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, vinden die stap echter nog te vroeg. "Pas als het goed geregeld is voor de reiziger kan een volgende stap in het volledig invoeren van de OV-chipkaart worden gezet", aldus de vervoerders in een verklaring.

De vervoerders stellen dat het afschaffen van het papieren reductiekaartje veel impact heeft op een grote reizigersgroep. Ze denken dat het tot verwarring bij reizigers zal leiden, omdat het papieren treinkaartje zonder korting nog wel verkrijgbaar is. Ook denken ze dat het tot prijsverschillen leidt.

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter  ondersteunt de oproep en wijst op een probleem voor de mensen die gebruik willen maken van het met korting meereizen van passagiers die zelf geen Voordeelurenkaart hebben. Die mogen, op grond van het handhaven van de huidige regeling, met een OV-chipkaart met korting meereizen, maar dienen die korting dan voor het instappen bij een NS-automaat te activeren. Echter, op een aantal regionale treinstations bevindt zich geen NS-automaat. Voor Beter OV wees de NS afgelopen najaar al op het probleem van de hier en daar ontbrekende NS-automaten, maar de NS heeft zich niet willen inspannen om op deze stations alsnog een NS-automaat te plaatsen. Daarmee voldoet de NS dus niet aan de voorwaarde dat de OV-chipkaart de reisvoorwaarden van kortingkaarthouders niet zou verslechteren, aldus de reizigersclub.


'Afschaffen papieren kortingskaart NS te vroeg' (Foto: Novum)