'Medische missers openbaar maken'

Meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden gedaan, moeten voortaan anoniem openbaar worden gemaakt. Daarvoor pleit patiëntenfederatie NPCF. De federatie doet dat in reactie op berichten van dinsdag dat een lijst met medische missers in de zorg naar RTL Nieuws is gelekt.

De meldingen zouden op de website van de IGZ geplaatst moeten worden. Artsen en zorginstellingen moeten daarbij de mogelijkheid krijgen om commentaar te plaatsen."Als er ergens in een instelling iets aan de hand is, moeten mensen dat wel weten. En een goede manier zou zijn om die meldingen op de site te zetten. Om het op een nette manier te doen, met commentaar van de betrokken instelling zodat mensen zelf een afweging kunnen maken", zei directeur van de NPCF Wilna Wind dinsdag op Radio 1.

NPCF vindt dat er meer openheid moet komen in de zorg 'en het is aan de sector zelf om ervoor te zorgen dat die openheid er komt,' zegt Wind in een verklaring. "Om te komen tot openheid moeten we niet afhankelijk hoeven zijn van journalisten die hun werk doen, of van lekken binnen een instelling."

PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester is het met Wind eens. Ook zij zegt op Radio 1 meer openheid in de zorg te willen. Bouwmeester pleit voor een systeem dat piloten nu hebben, waarbij fouten direct inzichtelijk zijn in een systeem. " Dan kan meteen worden ingegrepen. Daarmee wordt de kwaliteit in de zorg verhoogd en dat zorgt voor een groter vertrouwen van patiënten in die zorg".