Schippers wil meer bevoegdheden voor IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet harder op kunnen treden tegen falende artsen, instellingen of ziekenhuizen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de minister moet de inspectie haar tanden laten zien en moeten strengere sancties worden uitgedeeld. Nu worden instellingen vaak tijdelijk onder toezicht gesteld en wordt dat weer opgeheven als alles weer in orde is. "Ik wil de inspectie meer tanden geven", aldus Schippers. Uiteindelijk moeten zo minder onnodige doden of gewonden vallen door medische missers.

Zo moeten er meer inspecteurs komen met meer bevoegdheden en moet er daarnaast ook meer inzicht zijn voor patiënten. Dat is nu al gedeeltelijk mogelijk dankzij het zogeheten BIG-register waarin berispingen tegen artsen die in de fout zijn gegaan te vinden zijn.

Volgens Schippers is inzicht en transparantie cruciaal in de zorg. Dat heeft volgens haar een nadeel. "We komen uit een situatie waarin we nooit iets zagen. Nu ziet u ze, ze worden publiek. Maar daardoor kunnen we ze wel sneller oplossen", zei Schippers over door artsen gemaakte fouten.

Schippers benadrukt dat Nederland aan de top van de wereld staat als het gaat om gezondheidszorg. "Dat doe ik niet. Dat doen de artsen en verpleegkundigen. Ik ben daar trots op. Dat wil alleen niet zeggen dat er wel eens iets misgaat."


Schippers wil meer bevoegdheden voor IGZ (Foto: Novum)