Argo en Zero Dark Thirty winnen scenarioprijzen

De CIA-thrillers Argo en Zero Dark Thirty hebben de twee belangrijkste prijzen gewonnen van de Writers Guild of America. Mark Boal won zondagavond in Los Angeles de WGA Award voor zijn originele scenario van Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden en Chris Terrio won voor zijn scenario Argo, dat hij baseerde op een artikel uit het tijdschrift Wired.

Naast Boal en Terrio won regisseur Malik Bendjelloul de WGA Award voor zijn documentaire Searching for Sugar Man over de Amerikaanse muzikant Rodriguez. Hij was in de jaren zeventig razend populair in Zuid-Afrika, maar had daar zelf geen weet van.

De WGA Awards werden ook uitgereikt aan schrijvers van tv-series. In de categorie drama wonnen de scenaristen van Breaking Bad, voor komedie wonnen de schrijvers van Louie met de Amerikaanse komiek Louis C.K., die zelf ook meeschrijft. De prijs voor beste nieuwe serie werd gewonnen door de komedie Girls van Lena Dunham.

De uitreiking van de WGA Awards is de laatste grote prijsuitreiking voor de Oscars die zondagnacht worden uitgereikt. Argo van Ben Affleck is favoriet in de categorie beste film. De thriller won eerder al een Bafta, een Golden Globe en prijzen van de regisseurs-, acteurs en producentenvakbonden. Ook Zero Dark Thirty is genomineerd voor een Oscar voor beste film.

Argo gaat over zes Amerikaanse diplomaten die weten te ontsnappen aan een gijzeling tijdens de Iraanse revolutie in 1979. De CIA wil ze het land uit smokkelen door te doen of het filmmakers zijn. Voor Zero Dark Thirty sprak Boal met betrokkenen bij de jacht op Osama Bin Laden. De Amerikaanse overheid onderzoekt of de CIA geheime informatie heeft gelekt.


Argo en Zero Dark Thirty winnen scenarioprijzen (Foto: Novum)