Bacterie in vlees uit NL in Zweden

In rundvlees van een Nederlandse slager is in Zweden de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het vlees is de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht en zat in hamburgers en kebab, melden Zweedse media.

Achttien ton vlees zou zijn teruggeroepen. Het gaat niet alleen om de partij waarin het besmette vlees werd gevonden, maar ook om leveringen voor en na deze partij.

De autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo'n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Het vlees is door een handelaar in Stockholm verspreid, die het inkocht bij een Nederlandse slager.

De handelaar, Sven P., stelt in Svenska Dagbladet (Zweeds Dagblad) dat waarschijnlijk bij het slachten een mes of iets anders in de darm van een dier terechtkwam, waardoor bacteriën uit de darm in het vlees belandden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Nederlands vlees in opspraak raakt. Vrijdag deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.