'Duizenden militairen niet fit genoeg'

Veel Nederlandse militairen slagen niet voor hun jaarlijkse conditietest. Vorig jaar haalden 3300 soldaten het sportexamen niet. Nog eens 15.500 van de in totaal 43 duizend militairen legden de test niet af vanwege ziekte of een blessure. Dat schrijft het AD woensdag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie.

De basisconditietest is sinds 2009 verplicht voor iedere militair. Zonder een voldoende kunnen militairen niet worden uitgezonden. Volgens de krant zou de proef voor iedere gezonde militair makkelijk te doen moeten zijn, maar brengt in de praktijk een groot deel het er belabberd van af.

De militaire vakbonden reageren bezorgd op de cijfers. "We hebben er alle belang bij dat onze mensen in een goede conditie blijven", aldus Wim van Burg van AFMP.

Volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp betekenen de cijfers niet dat alle negentienduizend militairen die de test niet haalden of deden onvoldoende fit zijn. "Daar hoeft niemand aan te twijfelen", reageert hij in de krant. Middendorp legde de test vorig jaar eveneens niet af vanwege een langdurige blessure.

Middendorp geeft wel toe dat er meer aandacht moet komen voor het afleggen van de proef. Aan het niet halen van de test worden mogelijk personele consequenties verbonden.