Allochtonenverbod in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de termen allochtoon en autochtoon in de ban gedaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten inwoners die afkomstig zijn uit het buitenland voortaan naar Amerikaans voorbeeld te omschrijven als bijvoorbeeld een Marokkaanse Amsterdammer of Turkse Amsterdammer.

Aanleiding voor het besluit is een initiatief van de PvdA die de woorden allochtoon en autochtoon binnen de gemeente wilde schrappen. Volgens de gemeente is de tegenstelling tussen allochtoon en autochtoon de afgelopen jaren scherp aangezet. "Die tegenstelling past niet bij de missie van de gemeente Amsterdam, die er voor alle Amsterdammers wil zijn", staat in een verklaring.

Eerder kregen de termen gastarbeider, nieuwe Nederlander, buitenlander, turk, migrant, immigrant, asielzoeker, marokkaan en nieuwkomer al een negatieve bijklank, waardoor deze telkens werd vervangen door een andere variant. 

Het besluit zou betekenen dat Nederlandse Amsterdammers Amsterdammers heten, en alle andere Amsterdammers de toevoeging van hun nationaliteit krijgen. Waaraan de PvdA denkt te kunnen afleiden welke komaf de Amsterdammer in kwestie heeft is niet bekendgemaakt.

Update: Bericht aangevuld.