Overleg EU-budget in ochtend hervat

Het overleg over de meerjarenbegroting van de Europese Unie is om 6.30 uur hervat, nadat deze aan het begin van de nacht was onderbroken voor 'kort overleg'. EU-president Herman van Rompuy twitterde dat er nu een herzien budgetvoorstel op tafel ligt, zonder daarover details bekend te maken.

Tijdens de pauze voerde premier Mark Rutte overleg met Van Rompuy en de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel, bracht hij via Twitter naar buiten. Het begin van de plenaire sessie met alle 27 EU-regeringsleiders was ook al vertraagd tot 21.00 uur. De regeringsleiders waren daarvoor ook al in groepjes aan het overleggen.

De Europese leiders lijken nog steeds diep verdeeld over het EU-budget voor de komende zeven jaar. Aan de ene kant staat de groep landen onder leiding van de Britten die willen snijden in de begroting. Aan de andere kant staan de vaak meer arme landen die de huidige begroting willen behouden. Zij menen dat de EU niets betekent als geld niet wordt gebruikt om de armoede te bestrijden en groei te stimuleren.

Het eerste overleg over de EU-begroting in november was zonder resultaat. Toen werd een voorstel besproken van de Europese Commissie voor een begroting van 1,03 biljoen euro. Donderdag lag een tweede voorstel van Van Rompuy op tafel voor 927 miljard euro.

Iedere lidstaat moet instemmen met de begroting en het Europees Parlement heeft voor de eerste keer ook inspraak. Voorzitter Martin Schulz heeft al meerdere keren aangegeven dat het parlement niet akkoord gaat met een verlaging van het budget. Hij beklaagde zich onder meer op het voornemen om het geld voor voedselbanken te halveren, 'terwijl meer en meer mensen daarvan afhankelijk zijn'.


Overleg EU-budget in ochtend hervat (Foto: Novum)