Hiphopmisdaadboek naar witte doek

Details over de moorden op rappers Tupac Shakur en Biggie Smalls komen naar het witte doek. De Britse productiemaatschappij Good Films heeft de rechten gekocht voor de verfilming van het boek LAbyrinth van Randall Sullivan, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Hierin wordt een blik geworpen in de wereld van foute agenten, straatbendes, racisme en hiphoppers, en op de politieke chaos rondom de nog altijd onopgeloste moorden op de twee rappers.

Sullivans boek, met als volledige titel LAbyrinth: A Detective Investigates The Murders Of Tupac Shakur And Notorious B.I.G., The Implication of Death Row Records' Suge Knight, and the Origins of the Los Angeles Police Scandal, werd al eerder in delen gepubliceerd in het muziektijdschrift Rolling Stone. Het richt zich op een politieonderzoek van detective Russell Poole naar een beruchte bankroof in Los Angeles. Hij was het ook die het onderzoek leidde naar de moord op rapper Christopher Wallace, met de artiestennaam The Notorious B.I.G.

Het bewijsmateriaal dat Poole aandraagt suggereert dat enkele leden van het politiekorps in Los Angeles betrokken waren bij de moorden. Ook toonde Poole aan hoe de agenten werden betaald door het beruchte label Death Row Records, waarschijnlijk om bepaalde details te verzwijgen.

Van Marion 'Suge' Knight, medeoprichter van Death Row Records, wordt beweerd dat hij geen geweld en dreigementen schuwde om de door hem gewenste krabbel onder contracten te krijgen. In elk geval heeft hij door de jaren heen meermalen vastgezeten wegens openbaar geweld, drugsbezit en schending van de voorwaarden van zijn vrijlating. In 2005 werd hij in zijn been geschoten, waarvoor nog niemand is veroordeeld. Hoe dan ook liepen veel artiesten weg bij Death Row Records na de moord op Tupac in 1996. Het bedrijf heeft zwaar geleden onder Knights strubbelingen met justitie.

De verfilming van LAbyrinth krijgt een budget van tussen de tien en 52 miljoen dollar. Over cast, crew en regisseur is nog niets bekend, over een premièredatum evenmin.


Hiphopmisdaadboek naar witte doek (Foto: Novum)