FIFA overweegt wijziging buitenspelregel

De buitenspelregel wordt mogelijk in de toekomst gewijzigd. De spelregelcommissie van wereldvoetbalbond FIFA bekijkt op een bijeenkomst volgende maand of de regel anders geïnterpreteerd moet worden. Dat blijkt uit maandag bekendgemaakte agenda van de commissie.

De commissie gaat op 1 en 2 maart in Edinburgh kijken of er meer duidelijkheid is te geven of een aanvaller in buitenspelpositie wel of niet van invloed is op het spel. Reden voor de mogelijke aanpassing van de buitenspelregel is een verzoek van de scheidsrechtersafdeling van de FIFA. Die wil onder meer wijzigen dat een speler ook in buitenspelpositie staat als de bal door een tegenstander van richting wordt veranderd of na een redding van de keeper.

De spelregelcommissie gaat ook de regels rondom een scheidsrechtersbal bekijken. Aanleiding daarvoor is het goal van Luiz Adriano in de wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Nordsjaelland in de Champions League afgelopen november. De speler van Shakhtar pikte een na de scheidsrechtersbal uit sportiviteit naar de keeper getrapte bal op en scoorde.

De commissie krijgt in Edinburgh ook een update over de toepassing van doellijntechnologie tijdens het WK in 2014 in Brazilië.


FIFA overweegt wijziging buitenspelregel (Foto: Novum)