Interview: #WegMetMonarchie-meisje

De jonge vrouw die vrijdag werd verwijderd bij het Beatrix-theater omdat zij een kartonnen bord omhooghield met de tekst “Weg met de monarchie, het is 2013!” terwijl de koningin daar langs zou komen, en dat volgens de politie [bron met video] om haar eigen veiligheid was weggehaald wegens een 'grimmige sfeer' vanuit de Oranjefans eromheen, zegt dat de Utrechtse politie 'absolute onzin' verkondigt. Dat verklaart de 23-jarige Utrechtse Joanna tegenover FOK!.

Omdat #WegMetDeMonarchie op Twitter al snel een trending topic was en op internet naar aanleiding van de beschikbare foto- en filmbeelden [vanaf 0:58, red.] discussie ontstond over de vraag of er echt wel sprake was van woedende Oranjefans, besloot FOK! het meisje te vragen om telefonisch haar kant van de situatie nader toe te lichten. Met resultaat. Hieronder een selectie aan citaten; het hele interview, dat 25 minuten duurde, kun je hier lezen.

De vrouw bleek een toevallige passante van het niet vooraf aangekondigde bezoek van Beatrix. Bij navraag wat de dranghekken en politie er deed, gaf een agent aan de dat koningin zo langs zou komen. Hierop kreeg Joanna het idee bij een winkel in de buurt om een oude doos en een viltstift te vragen. “Ik liep toevallig langs, het was een éénvrouwsactie.

“Vervolgens ben ik achter het publiek gaan staan, om te wachten op de aankomst van de koningin. Toen heb ik dat bord omhooggehouden, hetgeen door de aanwezige pers werd gefotografeerd en gefilmd. Zo is het balletje gaan rollen.” Ze geeft aan dat geen van de aanwezigen haar opmerkte omdat ze er achter bleef staan. Ook hield ze het bord slechts een korte tijd omhoog.

Zoals al gesteld, herkent het meisje zich niet in de uitleg van de Utrechtse politie. “Ik ben bijna direct nadat de politie doorhad dat ik daar stond en ze wisten wat er op mijn bord stond, vastgepakt; ze kwamen van rechtsachter aanlopen. Ze hebben geprobeerd mijn bord af te pakken en toen ben ik verwijderd met fysieke kracht. Ik probeerde dit tegen te houden maar dat ging niet.”

De politie blijkt niet vooraf gewaarschuwd te hebben, volgens het meisje: “Ze gingen niet met me in gesprek, hebben mij geen waarschuwing gegeven of gevraagd of ik het ding weg wilde doen. Ze hebben me zonder enige waarschuwing direct verwijderd en zo uit het zicht van de Nederlandse pers [en het één à twee minuten later al arriverende Koningshuis, red.] gehouden. (...) Toen ik vroeg naar het waarom, snauwde de agent me toe dat als ik niet naar hen wilde luisteren, ik maar op een onbewoond eiland moest gaan wonen.”

“Vanaf vier man moet een actie worden aangekondigd, want als je met vier mensen bent is het een demonstratie. Ik stond daar maar heel eventjes, alleen, en heb verder geen overlast veroorzaakt, ik heb prima alle regels nagelopen. Ik ben er ook van overtuigd dat op het moment dat daar een burger was gaan staan met een bordje met 'Gefeliciteerd Beatrix met uw verjaardag, we houden van u!', dat dat absoluut geen probleem was geweest. Bij dit geval blijkt dus dat de politie zich bemoeit met wat er op een bordje mag staan of niet, en dat is absoluut niet de bedoeling. [...] Ze behandelden me een beetje als een terroriste.”

Joanna geeft aan dat ze vindt dat het idee van geboorterecht in 2013 compleet achterhaald is en dat ze met haar actie én de door haar opgerichte Facebookpagina met als naam “De Republiek der Nederlanden”, aandacht wil vestigen op het idee om na Beatrix' troonafstand, eenvoudigweg geen nieuwe koning meer te laten regeren. “Er was al 'geen woning, geen kroning!'. Ik stel voor: 'geen koning, geen kroning!'”