Rijverbod Fyra gevraagd

Naar aanleiding van het feit dat donderdag opnieuw meerdere internationale Fyra-treinen onderweg zijn gestrand, heeft de Maatschappij Voor Beter OV aan de Inspectie Leefomgeving en Transport gevraagd met onmiddellijke ingang voor de Fyra-treinen type V250 een rijverbod in te stellen. Het langdurig opgesloten zitten in, en het evacueren van reizigers uit steeds opnieuw kapotgaande treinen levert een te groot veiligheidsrisico op, zo vindt de reizigersorganisatie.

Het aantal gestrande V250-treinen is ongeveer een factor honderd groter dan bij andere materieeltypen. "Reizigers moeten de gestrande treinen verlaten door klauterwerk over provisorische loopplankjes, vaak ook in tunnels of bovenop viaducten. Daarbij ontstaat een aanzienlijk risico op verstuikingen, botbreuken of erger", meldt de reizigersorganisatie. "Ook zitten reizigers soms langdurig opgesloten in Fyra’s zonder verwarming of airconditioning. Tot slot hinderen de gestrande Fyra’s het treinverkeer, ook van andere ondernemingen dan NS Hispeed."

Om die reden acht Voor Beter OV het gebruik van de V250 niet langer verantwoord. Daarom is aan de Inspectie Leefomgeving en Transport gevraagd om handhavend op te treden.

 
Fyra
Fyra (Foto: Novum)