Aldi kwaad om 'Aldi-trein'

De Duitse supermarktketen Aldi voelt zich beledigd door de benaming 'hogesnelheidstrein van de Aldi' die de Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus aan de Fyra heeft gegeven. "We vinden het jammer dat dit Aldi in een slecht daglicht stelt", meldt de supermarktketen aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

"Wij hebben ons succes te danken aan het consequent toepassen van ons principe hoge kwaliteit - lage prijs . Veel van onze merken worden geproduceerd door fabrikanten die ook bekende merken produceren. Daarbij worden dezelfde kwaliteitscriteria gehanteerd", stelt de supermarktketen.

De reizigersorganisatie maakte de vergelijking, omdat bij de aanschaf van de treinen voor de goedkoopste optie is gekozen. In plaats van een trein van bekende en ervaren bouwers van hogesnelheidstreinen zoals Alstom, Bombardier of Siemens, is gekozen voor een nieuw ontwerp van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. De slechte reputatie van deze fabrikant is buiten beschouwing gelaten.

De hogesnelheidstreinen van Fyra zijn zondag bij de invoering van de nieuwe dienstregeling officieel in dienst gesteld. Sindsdien kampen de treinen met opvallend veel problemen. Zeker de helft van de treinen loopt vertraging op, en er zijn al zes treinen helemaal uitgevallen. Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV vindt dat dit tot onveilige situaties leidt, en heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport om een rijverbod voor de spaghettiboemels gevraagd.

De Fyra
De Fyra (Foto: Novum)