'Fyra is Aldi-hogesnelheidstrein'

Kees Smilde, woordvoerder van de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus, vindt de Fyra maar niks. Hij noemt de door de Italiaanse firma AnsaldoBreda gebouwde treinen 'een hogesnelheidstrein van de Aldi'.

Smilde stelt: "Als je een zo goedkoop mogelijke trein bestelt, dan krijg je die ook." Hij reageert daarmee op de aanhoudende problemen met de treinen die voor de verbinding tussen Amsterdam en Brussel moeten zorgen, schrijft de Volkskrant.

Sinds zondag is de Fyra in reguliere dienst gekomen, na maar liefst vijf jaar vertraging. De als betrouwbare hogesnelheidstrein aangeprezen spaghettiboemels kampen echter al dagen op rij met onder andere ernstige technische mankementen waardoor treinen fors vertraagd raken of zelfs uitvallen.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen heeft de producent van de treinen een zeer slechte reputatie. Maar ja, bij de aanbesteding bleek AnsaldoBreda goedkoper te kunnen leveren dan de drie grote treinenbouwers Siemens, Alstom en Bombardier. "We hebben toen bewust voor een uitdager gekozen", aldus Michel Jadot, topman van de internationale tak van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, die samen met NS Hispeed de Fyra exploiteert.

De Fyra
De Fyra (Foto: Novum)