Belgen willen uitleg over problemen met Fyra

De top van de NS en NS Hispeed moet vrijdag naar België komen om tekst en uitleg te geven over de technische problemen van de Fyra. Marc Descheemaecker, topman van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft de directie van de twee bedrijven ontboden, melden Belgische media.

De nieuwe hogesnelheidslijn Fyra kampt al sinds zondag met problemen. Toen werd de samenwerking tussen Nederland en België gestart. Volgens de NMBS ligt de verantwoordelijkheid voor de technische mankementen bij de NS en NS Hispeed.

Ook van andere kanten klinkt kritiek. De Maatschappij voor Beter OV eist een forse tariefsdaling voor de Fyra. "De beschamende kwaliteit die de Fyra nu biedt staat in geen verhouding tot de hoge tarieven die NS Hispeed nu vraagt", zegt de organisatie.

De Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus noemt de Fyra smalend een 'hogesnelheidstrein van de Aldi'. De organisatie wijt de problemen aan de keuze voor de goedkoopste trein die aangeboden werd. Woensdag bereikte amper één op de vier Fyra's na vertrek uit Amsterdam het eindstation Brussel-Zuid. De reizigersorganisatie wil dat de afgeschafte Beneluxtreinen terugkeren totdat de problemen met de Fyra verholpen zijn.

Belgen willen uitleg over falende Fyra
Belgen willen uitleg over falende Fyra (Foto: Novum)