'Netanyahu saboteert Palestijnse staat met bouw'

Het nederzettingenbeleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is er op gericht de totstandkoming van een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk te maken. Dat stelt de Israëlische Vrede Nu-beweging in een rapport dat woensdag is vrijgegeven.

Bijna veertig procent van de bouwprojecten die tijdens het bewind van Netanyahu van start gingen ligt op de Westelijke Jordaanoever. Onder zijn voorganger was dat nog twintig procent. Netanyahu keurde vooral grote projecten in problematische en strategische gebieden goed, aldus Vrede Nu. De beweging baseert haar bevindingen op luchtfoto's, veldbezoeken en overheidsrapporten.

Oost-Jeruzalem, de Westoever en de Gazastrook moeten de toekomstige Palestijnse staat vormen. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van deze staat. Netanyahu zegt altijd te willen onderhandelen over een Palestijnse staat, maar eist wel Oost-Jeruzalem en delen van de Westoever voor Israël op. De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen bevinden zich inmiddels al vier jaar op een dood spoor.

Volgende week dinsdag worden in Israël verkiezingen gehouden, die Netanyahu waarschijnlijk zal winnen. Volgens Vrede Nu hanteerde de premier het bouwbeleid als tactisch middel om de komst van een Palestijnse staat zo veel mogelijk te belemmeren. De Israëlische regering ontkent dat. Israël staat de bouw toe in 'joodse wijken van Jeruzalem en in de nederzettingen, gebieden die onder een toekomstige vredesovereenkomst bij Israël blijven', zei regeringswoordvoerder Mark Regev.

Momenteel wonen naar schatting een half miljoen Israëliërs in tientallen nederzettingen op grondgebied dat sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël bezet wordt gehouden. Sommige kolonisten bouwen zonder vergunning in deze nederzettingen verder, maar dat wordt oogluikend door de regering toegestaan, zegt Vrede Nu. De barrière die Israël op Palestijns gebied oprichtte en die zich tussen nederzettingen en Palestijnen dorpen door kronkelt zou onder het mom van veiligheid vooral bedoeld zijn om beetje bij beetje meer land vrij te maken voor de bouw van nieuwe nederzettingen.

De voortdurende bouw van woningen op bezet gebied is dodelijk voor een tweestatenoplossing, concludeert Vrede Nu-onderzoeker Hagit Ofran. De vredesgroep vreest na een periode van relatief geringe bouwactiviteiten een 'explosieve toename van de bouw van nederzettingen in de toekomst'.