Witte Huis: Texas blijft onderdeel van VS

Het Witte Huis heeft slecht nieuws voor de tienduizenden Texanen die hun eigen land willen beginnen: Texas blijft onderdeel van de Verenigde Staten.

Het Witte Huis reageerde deze week op een petitie op de website van het Witte Huis waarin duizenden mensen zich sterk hadden gemaakt voor de secessie van Texas. De grondleggers van de VS, de Founding Fathers, 'hebben nooit het recht om de VS de rug toe te keren' genoemd, aldus het Witte Huis.

De petitie werd enkele dagen na de herverkiezing van president Barack Obama opgezet en werd door meer dan 125.000 Amerikanen ondertekend. Het Witte Huis reageert op elke petitie die binnen dertig dagen meer dan 25.000 keer wordt ondertekend.

Jon Carson van het Witte Huis citeerde in zijn reactie onder meer Abraham Lincoln en een uitspraak van het Hooggerechtshof na de Amerikaanse burgeroorlog. In die uitspraak stelde het hof dat de VS is gesticht als een 'eeuwigdurende unie', waar andersdenkenden met elkaar debatteren over zaken. "Democratie kan luidruchtig en controversieel zijn", aldus Carson. "Dit land werkt doordat vrij en open debat mogelijk is (...) en hoezeer we een gezond debat op prijs stellen, laten we ons door dat debat niet uiteenrukken."