Jochie vermoordde nazivader

Een 12-jarige jongen in de Amerikaanse staat Californië is maandag schuldig bevonden aan de moord op zijn vader, een neonazi. De jongen was 10 toen hij de moord pleegde.

Volgens de aanklagers wist de jongen waar hij mee bezig was toen hij zijn vader, de 32-jarige Jeff Hall, doodschoot terwijl hij op de bank lag te slapen. Hall was de regionale leider van de National Socialist Movement. De jongen zou de moord met voorbedachte rade hebben gepleegd.

In een interview met de politie zei de jongen dat hij dacht dat zijn daad zonder gevolgen zou zijn. Hij had ooit een aflevering van de tv-serie Criminal Minds gezien waarin een jongen die werd mishandeld zijn vader doodschoot en die jongen raakte ook niet in de problemen, zo redeneerde de jongen in het interview.

Volgens de advocaat van de jongen was zijn cliënt opgegroeid in een gewelddadige omgeving en had hij geleerd dat het acceptabel was om iemand die hij zag als een bedreiging te doden. De jongen dacht door zijn vader neer te schieten een eind te kunnen maken aan een cyclus van geweld, aldus zijn advocaat.

De strafmaat wordt later uitgesproken. De advocaat van de jongen zei te hopen dat hij niet naar een jeugdgevangenis wordt gestuurd, maar dat hij medisch wordt behandeld.