Bosbranden houden huis in Australië

Brandweerlieden zijn dinsdag in Australië een felle strijd aangegaan met tal van bosbranden in het zuidoosten van het land. Nationale parken werden ontruimd, terwijl in sommige gebieden vanwege de zinderende hitte en hoge windsnelheden sprake was van 'catastrofale' omstandigheden.

Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar op Tasmanië worden in een stadje ten zuidoosten van de hoofdstad Hobart zo'n honderd mensen vermist. Vorige week werden daar negentig woningen in de as gelegd. De politie liet dinsdag weten nog geen lichamen te hebben gevonden.

"We houden rekening met de ergste branden in tijden", zei de brandweer van New South Wales. "De omstandigheden kunnen niet slechter zijn dan deze. De situatie is rampzalig en het is in die gebieden het beste zo vroeg mogelijk een veilig heenkomen te zoeken."

Sinds vrijdag is op Tasmanië zo'n twintigduizend hectare grondgebied door het vuur verteerd. In New South Wales woedt het vuur op een oppervlakte van zo'n 26 duizend hectare. In de staat zijn zo'n 130 bosbranden waargenomen.

Het stadje Cooma, ten zuiden van de hoofdstad Canberra, ligt in de buurt van een brandhaard en enkele inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. Toch worden op het moment niet veel woningen in New South Wales door het vuur bedreigd.

De krachtige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden. De hoge temperaturen, op sommige plekken is het 45 graden Celsius, dragen ook niet bij aan het vlug doven van het vuur. Eén brandweerman liep ernstige brandwonden op aan handen en gezicht.


Bosbranden houden huis in Australië (Foto: Novum)