Getuige tegen Zorreguieta

Een oud-medewerker van het Argentijnse landbouwinstituut INTA wil getuigen in de zaak tegen Jorge Zorreguieta, die als onderminister verantwoordelijk was voor het instituut ten tijde van de junta. Roque Giannone zegt zondagavond in KRO Brandpunt dat hij getuige was van het systematisch 'zuiveren' van de INTA-kantoren.

"Er was een angstklimaat bij de INTA. Op een dag omsingelde het leger het kantoor en moesten we een voor een naar buiten komen", vertelt hij. "Het leger kwam met een lijst. Wie erop stond bleef, de rest mocht gaan."

Giannone vertelt ook over de ontvoering van zijn collega Carlos Costa. "Ik zag hoe twee bewapende militairen en de directeur binnenkwamen, op zoek naar mijn collega Carlos Costa. Ze namen hem mee en daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen." Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, heeft altijd ontkend iets te hebben geweten van de verdwijningen.

Afgelopen week werd bekend dat drie nabestaanden en een overlevende een nieuwe aangifte tegen onder anderen Zorreguieta hebben ingediend. De huidige leiding van de INTA heeft deze week bekendgemaakt mee te willen werken aan een onderzoek en de onderzoeksrechter heeft de INTA-zaak in behandeling genomen, aldus Brandpunt.

Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón, die de zaak voor de slachtoffers behartigt, zei zaterdag dat het nog maanden duurt voordat duidelijk wordt of de 84-jarige Zorreguieta wordt vervolgd.

Zorreguieta wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen, toen hij onder het regime van dictator Jorge Videla (1976-1981) staatssecretaris- en later minister van landbouw was.

In die periode werden bijna achthonderd medewerkers ontslagen bij het landbouwinstituut INTA en verdwenen er vier. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te weten van de misdaden die de regering, waar hij deel van uitmaakte, pleegde. Onder Videla kwamen duizenden van diens tegenstanders om.