'Geen bewijs tegen Poch in logboeken'

In de logboeken van de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is geen belastend bewijs te vinden dat hij betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Dat zegt oud-jachtvlieger Steve Netto, die de logboeken bestudeerde, dinsdag tegen de NOS.

Poch, een voormalig Transavia-piloot, zit momenteel vast in Buenos Aires in Argentinië in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de doodsvluchten. Tussen 1976 en 1983 zou hij betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid.

De aanklager zei eerder dat de logboeken aantonen dat Poch loog over zijn vliegverleden. In de documenten zou staan dat hij ook propellervliegtuigen mocht besturen, maar volgens Netto is dat een standaardonderdeel van de vliegopleiding en iets anders dan een 'flink transporttoestel' waarmee de doodsvluchten zijn gemaakt.

Netto acht het onwaarschijnlijk dat de Argentijnse marine een hoogopgeleide jachtvlieger zou hebben ingezet om een transportvliegtuig te vliegen boven zee. In de verslagen staat verder dat de 59-jarige Poch tussen 1976 en 1980 gemiddeld 180 vlieguren per jaar maakte.

Pochs advocaat Geert-Jan Knoops wil de analyse van Netto gebruiken in het proces. De zaak begint op 25 oktober in Argentinië.


'Geen bewijs tegen Poch in logboeken' (Foto: Novum)