[FA Cup] Chelsea, City en Spurs door

Demba Ba heeft direct zijn visitekaartje afgegeven bij Chelsea. De Senegalees scoorde twee keer bij de bekerzege van Chelsea op Southampton (1-5).

Ba rondde deze week zijn transfer van Newcastle United naar Chelsea af. Manager Rafael Benitez gaf direct de voorkeur aan de Senegalees boven Fernando Torres. De spits betaalde het vertrouwen van de Spanjaard terug op St. Mary's. Toch dreigde het in eerste instantie even mis te gaan voor Chelsea, dat op achterstand kwam.

Jay Rodriguez bracht Southampton aan de leiding in eigen huis. Na ruim een half uur bracht Ba Chelsea terug in de wedstrijd. Doelman Artur Boruc kon een inzet van Juan Mata nog stoppen, maar in de rebound sloeg de aanwinst van The Blues toe. Nog voor rust kwam Chelsea op 1-2. Victor Moses haalde met een laag schot uit.

In de tweede helft werd de wedstrijd snel beslist door de bezoekers uit Londen. Branislav Ivanovic kopte de derde treffer binnen voor Chelsea en Ba maakte op aangeven van Eden Hazard zijn tweede en de 1-4 voor zijn nieuwe werkgever. In de slotfase bepaalde invaller Frank Lampard de eindstand vanaf elf meter op 1-5.

Mario Balotelli mocht zaterdag toch spelen voor Manchester City. Ondanks zijn ruzie met Roberto Mancini viel de spits in tegen Watford. The Citizens wonnen thuis met 2-0.

Balotelli en Mancini raakte deze week slaags op een training. De manager vertrok furieus van het veld en de tijd het enfant terrible bij City leek definitief voorbij. De relatie lijkt inmiddels weer iets hersteld. Balotelli mocht tegen Watford twintig minuten meedoen van Mancini. De Italiaan kwam niet tot scoren tijdens zijn invalbeurt.

Twee ploeggenoten wisten wel het net te vinden in Manchester. Spits Carlos Tevez opende score in het Etihad Stadium. De Argentijn krulde een vrije trap fraai langs doelman Jonathan Bond. Vlak voor rust beslist Gareth Barry de wedstrijd. Op aangeven van James Milner kopte hij de 2-0 binnen. City kwam daarna niet in gevaar.

Tottenham Hotspur had geen zware kluif aan Coventry City. Spurs, met Jan Vertonghen en Moussa Dembélé op de bank, besliste de wedstrijd op White Hart Lane al voor de pauze. Clint Dempsey nam twee doelpunten voor zijn rekening en Gareth Bale wist ook het net te vinden. City en Spurs bekeren dankzij de simpele zeges door.